Tako je govorio Zaratustra

16,00 KM

Na stanju

Br. str.: 287

Povez: Mek

Format: 120mm x 200mm

Pismo: Latinica

Compare
Kategorije: ,
Podeli preko:

Tako je govorio Zaratustra

Tako je govorio Zaratustra je delo nastalo između 1883. i 1885. Delo koje govori o starom šamanu koji se spušta sa svoje planine među narod iz želje da nauči nešto od njih i da narodu podari svoje znanje. Prilikom spuštanja u selo nailazi na razne ljude od kojih doznaje njihove tajne.

Zaratustra je zapravo u potrazi za čovekom sebi ravnim. Ali mnogi ne razumeju njegovu filozofiju i ismejavaju ga. Međutim ima i onih koji mu se dive.

„Zaratustra“ je nemačka verzija imena persijskog proroka Zoroastera (Zaraθuštra). Navodnog osnivača zoroasterizma, koji je uticao na judaizam. Zatim i na hrišćanstvo. Dakle, knjiga ne prikazuje istorijskog Zaratustru, o kojem imamo vrlo malo podataka, već se koristi njegova mističnost stvarajući jednog ne-istorijskog Zaratustru. Koji želi tradicionalni moral okrenuti naglavačke. Najslavniji odlomak nalazi se na početku knjige: Zaratustra se spušta s planine, razgovara s nekim čovekom i zatim se pita: „Da li je moguće da ljudi još ne znaju da je Bog mrtav?“

Zbog svojih razmatranja to je jedno od najpoznatijih filozofskih dela ovoga autora, a stil pisanja je nedvosmisleno svrstao Zaratustru i u vrhunce svetske književnosti.

Meni

Tako je govorio Zaratustra

16,00 KM

Dodaj u korpu