Put mira

15,00 KM

Na stanju

Izdavač: Edicija

Br. str.: 96

Povez: Mek

Format: 160mm x 230mm

Pismo: Latinica

Compare
Podeli preko:

Put mira – Džejms Alen

Istina je jedina stvarnost univerzuma, unutrašnja harmonija, savršena pravda, večna ljubav. Njoj se ništa ne može dodati niti oduzeti. Ne zavisi od čoveka, ali svi ljudi zavise od nje.

Mnogi očajnički traže mir kada mira nema, ali s druge strane se svađaju, unose nemire i povređuju druge. Bez mudrosti, koja je neodvojiva od samoodricanja, ne može biti pravog i trajnog mira.

Mir koji potiče od društvenog ugođaja, prolaznih užitaka ili svetovne pobede je prolazan po prirodi svojoj i sagoreva na vatri svetovnih sukoba. Samo mir nebeski izdržava sve sukobe i samo nesebično srce može spoznati mir nebeski.

„Srećan je čovek i srećan samo onaj koji današnji dan može da nazove svojim. Onaj koji je iznutra siguran može reći: Neka mi sutra donese i najgore, jer danas sam živeo.“ – Drajden

Iz predgovora knjige Put mira

Toliko smo se navikli da živimo u iščekivanju. Toliko da izgleda da nam oči nisu naviknute na to da se fokusiraju na stvari koje su nam blizu, već samo na one daleko. Živimo za sutra, gubeći veliki deo svoje moći da uživamo ovde i sada. A onda, kad dođe to sutra, opet ćemo se okrenuti prema nekom novom sutra!

Mi smo poput dece koja jure dugu. Kakvo bi to bilo oduševljenje kada bismo samo mogli da je sustignemo! Nikada nemamo osećaj da smo već dostigligodine svog najlepšeg života. Uvek smo sigurni da to idealno vreme života tek treba da dođe. I dok čekamo, gubimo vreme zanoseći se tim snovima.

Posetilac sa druge planete zatekao bi druge koji žive u prošlosti, sa svim svojim brojnim, ali neiskorišćenim prilikama. Svim onim sjajnim šansama koje su propustili.

Zapanjujuće je koje sve nove vrline i snage možemo da nađemo i razvijemo u toj tužnoj retrospekciji, baš onda kada ti trenuci izađu izvan našeg dometa. Kakve se sjajne mogućnosti pojave nakon što prođu! Šta bismo sve mogli da učinimo s njima da samo mogu da nam se vrate!

Neprijatne uspomene

Da bismo bili srećni, moramo da naučimo da pustimo, obrišemo, pokopamo, zaboravimo sve ono što je neprijatno, što priziva neprijatne uspomene. One ne mogu ništa dobro da nam donesu, osim da unište vitalnost koja nam je potrebna za ispravljanje naših grešaka i nedaća.

Zašto biste sebe učinili očajnim tako što živite u prošlosti, razmišljate o prošlim greškama, žaleći što niste iskoristili mogućnosti za koje mislite da bi vas učinile bogatim ili kriveći sebe za stvari koje su vas povredile? Nikada nisam upoznao osobu koja je postigla bilo šta vredno u životu, a da je ostala da živi u prošlosti, kritikujući i jadikujući zbog prošlih grešaka, propusta i bezbroj drugih stvari koje su se već dogodile. Biće vam od velike važnosti svaki delić energije koji možete da prikupite da biste svoj život učinili uspešnim – nećete biti u stanju da efikasno usredsredite svoj um na sadašnjost snagom koja postiže uspeh ako razmišljate ili živite u prošlosti.

Svaki komadić energije koji potrošite na stvari koje ne možete da promenite ne samo da se protraći, već vas ostavlja sa onoliko manje energije koliko vam je potrebno da nadoknadite svoje greške i uspete u svojoj budućnosti. Svaka čestica snage potrošena na očajavanje je više nego izgubljena. Nije važno koliko je prošlost nesrećna ili koliko je crna bila, trebalo bi da je prevaziđete, a i možete to da uradite.

Izvucite te crne, preteće i žalosne slike iz svoje glave. One vas samo obeshrabruju i onemogućavaju da izvučete dobro iz sadašnjeg trenutka. Zaboravite onaj nesrećan slučaj kada ste doneli pogrešan sud, zaboravite neko loše iskustvo, bez obzira na to koliko vas je ponizilo ili unesrećilo. Izbacite svoje greške iz glave i odlučite da u budućnosti budete bolje.

Iz sadržaja knjige Put mira

PREDGOVOR – Živeti danas sada i ovde

PRVO POGLAVLJE – Moć meditacije

DRUGO POGLAVLJE – Dva gospodara: sopstvo i istina

TREĆE POGLAVLJE – Osvajanje duhovne moći

ČETVRTO POGLAVLJE – Ostvarenje nesebične ljubavi

PETO POGLAVLJE – Ulazak u beskrajno

ŠESTO POGLAVLJE – Sveci, mudraci i spasitelji – zakon služenja

SEDMO POGLAVLJE – Ostvarenje savršenog mira

Meni

Put mira

15,00 KM

Dodaj u korpu