Ovde se stiče raj

10,00 KM

Na stanju

Br. str.: 128

Povez: Mek

Format: B6

Pismo: Ćirilica

Compare
Category:
Podeli preko:

Ovde se stiče raj – Starac Tadej

Duhovne poruke oca Tadeja sa tonskih snimaka koje je autor knjige, Drago Vulinović, lično snimio, pretočene su u knjigu “ Starac Tadej – Ovde se stiče Raj”

Za objavljivanje ovih zapisa autor je dobio blagoslov još za života arhimandrita Tadeja (Štrbulovića) u manastiru Vitovnici.

Knjiga ima nekoliko kratkih celina:

 • Monaški život,
 • Poslušnost,
 • Duhovne i životne pouke,
 • Sačuvati unutrašnji mir,
 • Proročanstva,
 • Reinkarnacija,
 • Kazne i nagrade,
 • Saveti oca Tadeja za negovanje zdravlja,
 • Kazivanja,
 • Beseda oca Tadeja,
 • Razgovori,
 • Duhovne izreke,
 • O zavisti i zavisnosti.

Ovde se stiče raj

Vremenom, od upokojenja oca Tadeja, mnogo se štampalo i objavljivalo. Štampalo a da se nije proveravala autentičnost reči oca Tadeja. Može se učiniti da su misli i pojedini delovi ovde ponavljani ili “već viđeni”. Ali autor Drago Vulinović koji poseduje tonske zapise, prenosi autentično reči oca Tadeja. Prvi put su u ovoj knjizi štampana tri zapisa koje poseduje autor knjige, a priličan deo koji je lično snimio je delimično objavljen na talasima Radio Beograda u okviru emisije „Talasi neba“. Celokupan razgovor je čekao na ovu knjigu.

Mnogi se danas pozivaju na reči oca Tadeja posebno na reči koje su duboko ušle u narod “Kakve su ti misli takav ti je život”, mnogi koriste njegove reči i u lekarskoj praksi, terapeutskoj praksi, kako kazuje autor. A o Mislima u knjizi čitamo reči oca Tadeja: „Misli nisu tajna, one su vidljive, osobito ako su sabrane, svako svojim mislima utiče na svoje okruženje, to su misaoni radijusi. Ne treba da nam se kaže da nas neko poštuje ili voli, to se oseti, „vidi“. Kada je domaćin kuće zabrinut i more ga teške misli, niko u kući neće imati mira i spokoja.

Pali duhovi nas misaono muče. U stvari predlažu, a mi ne moramo prihvatiti.

Bog je mene više puta upozoravao na poslušnost i istrajnost, ja sam se pitao ko sam ja – neki mali crv – da se Bog meni obraća, ali Bog je sveprisutan, mi smo oruđe u rukama Božjim. Kad se protivimo volji Božjoj pravimo disharmoniju, moramo da platimo čoveče.“

Uvodni deo knjige Ovde se stiče raj

Iz uvodnog dela knjige prenosimo reči Dragana Premovića koji je deset godina proveo pored oca Tadeja pomno beležeći : “Otac Tadej nije delio narode na nacije, nego je ljubio sve i svima bio milosrdan. Kada bi nekome pisao pismo, naslovio bi, Bogu omiljena dušo. Kod njega je bilo: “ Bog i rod i svi jedno su u Gospodu i Njegovoj neiskazanoj ljubavi za svoja stvorenja.” Kad pomislimo na Hrista Spasitelja malo poštujemo i razumemo, uzeti ljudsko telo i postati čovek… kako nas je Spasitelj udostojio!

Otac Tadej je propovedao Svetim Duhom i lik mu je bio svetački. Doživljavao je otkrića po daru vere. Često je govorio o budnom srcu u duhu. Ljudska sreća zanese čulima i osećanjima, a kada nas otac Tadej posavetuje rečju Duha Božjeg, oseti se uzvišena duhovna sreća koja podstiče na večno i neprolazno“.

Da li je ovo vreme teško za duhovni podvig?

Otac Tadej

Današnje vreme jeste teško, ali, da bi bilo bolje prvenstveno treba da se pokajemo, najbolje kod sveštenika, jer on svedoči pred Gospodom. Pokajanje je obnova života, treba napustiti sve negativne osobine i okrenuti se ka apsolutnom dobru. Nema greha neoprostivog, već greha nepokajanog.

Šta je to čoveče, život?

Pa nije ništa, to je toliko kratko da se ne može ni zamisliti. Čovek u mladim godinama to ne primećuje, ja mnogo puta razmišljam. Baš smo jadni, mi na zemlji ne možemo da preživimo ni tri milijarde sekundi (100 godina). Šta je to 100 godina? Ništa, kratko živimo. Od rane mladosti, pitao sam se čemu vodi ovaj život , da li je to što se čovek trudi da postigne materijalna bogaststva, da jede i pije, da li je to sve…?

Hvala Bogu, u žitiju Svetog Serafima Sarovskog svetitelj objašnjava deci našeg vremena, vraćanje u naručje svome Ocu nebeskome da bi ljudi na Zemlji bili kao što su na nebu anđeli. Rukovođeni Duhom Svetim, pošto smo mi deca palih roditelja mnogo nam je lakše da skrenemo sa pravoga puta, nego da se odreknemo negativnih psotupaka koje smo u toku života prihvatili.

Vladika Nikolaj je kako je jedan sveštenik stalno tražio premeštaj u drugu parohiju, na njegov zahtev Vladika Nikolaj je odgovorio: „Oče dragi, dragi volje bijh te premestio gde god hoćeš, ali samo kad ti ne bi samoga sebe tamo nosio“.

Meni

Ovde se stiče raj

10,00 KM

Dodaj u korpu