O poreklu Slovena

21,00 KM

Na stanju

Br. str.: 272

Povez: Mek

Format: 135mm x 205mm

Pismo: Ćirilica

Compare
Podeli preko:

O poreklu Slovena – autor Pavel Jozef Šafarik

Prema prvobitnoj zamisli ovaj rad je bio namenjen za objavljivanje u časopisu. No, kako nije došlo do realizacije ove namere, zbog slučajnih okolnosti, a rukopis je postepeno narastao stalnim dodavanjima i proširivanjima, da bi dostigao obim koji je pet ili šest puta veći od prvobitnog, odlučio sam se da zadržim njegov prvobitni oblik i da ga objavim posebno, u nadi da ovim neću učiniti neprijatnu uslugu prijateljima slovenske istorije.

Bez obzira na moje nastojanje da se držim zlatne sredine u istini na širokom polju istraživanja starog doba, pri podeljenim pogledima o praistoriji Slovena, znam da će ipak dve opcije morati biti neizbežno nezadovoljne mojim putem koji bi jedna smela da oceni kao previše usku oblast slovenskog starog doba, koju sam obradio, dok će ga druga proglasiti u ovom proširenom obliku za rodoljubiva sanjarenja. Ipak, spokojno priželjkujem mišljenje onih koji imaju pravo glasa čak i onda ako bi isti pri jednakom uvažavanju dostojanstva nauke i važnosti zadatka imali sa mnom različito mišljenje o njihovom obrađivanju.

Različitost pogleda je neizbežna gde se istorija ne može prepisati iz arhivskih dokumenata, već se mora ponovo stvarati izdvajajući materijal i način obrade tek veštom kombinacijom iz haosa.

Meni

O poreklu Slovena

21,00 KM

Dodaj u korpu