Nemanjići – tvorci srpskog duha i države

162,00 KM

Na stanju

Br. str.: 400

Povez: Tvrd

Format: 225mm x 305mm

Pismo: Ćirilica

Compare
Kategorije: ,
Podeli preko:

Nemanjići – tvorci srpskog duha i države

Puni kolor, tvrdi povez, šiveno.

Knjiga Nemanjići – tvorci srpskog duha i države predstavlja nastojanje da se na što objektivniji način, pažljivim izborom istorijskih podataka, savremenom čitaocu predstavi vladarska porodica Nemanjića, skupa sa svim njihovim porodičnim nesuglasicama, državničkim i ličnim greškama, ali i pokajanjem, dubokim i iskrenim, kao i sa svim njihovim uspesima, dostignućima i velikim doprinosom srpskoj državi i narodu.

Knjiga se sastoji iz tri dela:

  • Od Nemanje do Vladislava;
  • Od Uroša Velikog do Uroša Nejakog;
  • Nemanjići u narodnom sećanju i nadahnuću.

 

Prvi deo knjige „Od Nemanje do Vladislava“ čini delo svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Delo koje je ujedno najlepše ikada ispisano žitije Svetog Save. Drugi deo „Od Uroša Velikog do Uroša Nejakog“ autorski je prilog izdanju. Sastavljen uporednim korišćenjem spisa crkvenih životopisaca (Svetog Danila Drugog i njegovih nastavljača, Grigorija Camblaka, Svetog Dimitrija Rostovskog, prepodobnog Justina Popovića) i biografija koje su ispisali istoričari i istraživači (Vladimir Ćorović, Željko Fajfrić i drugi). Treći odeljak pod nazivom „Nemanjići u narodnom sećanju i nadahnuću” svojevrsna je čitanka o Nemanjićima. Čitanka satkana od priča i pesama, molitvi, beseda, putopisa, članaka, eseja i predstavlja nastavak i tumačenje prethodnih poglavlja, živo i besmrtno nemanjićko predanje.

Cela knjiga je obogaćena vrhunskim reprodukcijama drevnih ikona, umetničkim fotografijama i likovnim ostvarenjima, kao i komentarima priređivača u kojima se dopunjuje ono što u osnovnom tekstu nedostaje.

Meni

Nemanjići – tvorci srpskog duha i države

162,00 KM

Dodaj u korpu