Jutra u Dženinu

20,00 KM

Na stanju

Br. str.: 369
Povez: Mek
Format: 140mm x 200mm
Pismo: Latinica

Compare
Podeli preko:

Jutra u Dženinu – autor Suzan Abulhava

NAMA SU PROPISALI ŽIVOT KOJI JE SAMO ODLOŽENA SMRTNA KAZNA, ŽIVA SMRT.

Jutra u Dženinu prate četiri generacije palestinske porodice Abulhidža. Duboki koreni ove porodice počivaju u Ejn Hodu, spokojnom seocetu uzgajivača maslina. Kada Izrael 1948. objavljuje državnost, mir Ejn Hoda zauvek se razbija: čitava zajednica je prinuđena da se preseli u izbeglički kamp u Dženinu. Dok mlada majka Dalija Abulhidža vodi svoje sinove kroz karavan haosa, jedan izraelski vojnik krade joj malog Ismaila iz naručja. Vojnik to palestinsko dete nosi svojoj ženi, koja je preživela holokaust, i zasniva porodicu utemeljenu na laži: Ismail raste kao David, Izraelac koji će se, ne znajući to, u predstojećim ratovima boriti protiv vlastitog naroda.

U Dženinu, porodica Abulhidža s radošću dočekuje rođenje ćerke Amel, koja ce najviše na svetu voleti da sluša svoga posvećenoga oca Hasana dok joj čita arapske stihove. Ali u ratu 1967. Hasan ce nestati, Dalija poremetiti umom, a mala Amel će za dlaku preživeti nedelju dana skrivanja u skloništu, dok padaju bombe. Amel će morati da ostavi Dženin za sobom kako bi ispunila želje nestalog oca, koji je hteo da se ona školuje. Napetost između Izraelaca i Palestinaca doseže vrhunac 1982, i Amel u Libanskom ratu gubi gotovo sve koje voli. Svoju novorođenu ćerku Saru moraće da podiže sama u Americi, zauvek obeležena ožiljkom gubitka domovine, porodice i ljubavi. Tek će poseta Izraelca po imenu David – Amelinog davno nestalog brata koji traga za svojim pravim identitetom – razdrmati Amel iz njenog stoicizma i nadahnuti je na povratak na Bliski istok s ćerkom. Zajedničkim snagama, Amel i Sara iznova otkrivaju jednu rasturenu domovinu koja možda više nikad neće biti ista.

Jutra u Dženinu razotkrivaju ljudskost iza jednog od najneukrotivijih političkih sukoba našeg doba, kao jednu univerzalnu čežnju da se ima domovina, zajednica i sigurnost.

Meni

Jutra u Dženinu - autor Suzan Abulhava

Jutra u Dženinu

20,00 KM

Dodaj u korpu