Gordost i predrasuda

25,00 KM

Na stanju

Br. str.: 358

Povez: Tvrd

Format: 150mm x 210mm

Pismo: Latinica

Compare
Podeli preko:

Gordost i predrasuda

Pored uzbudljivih zbivanja, u ovom romanu pažnju privlači i izvanredan lik Elizabete. Neposredne i ostroumne mlade dame, koja se ne pokorava opšteprihvaćenim pravilima lepog i pristojnog ponašanja. Ona sluša glas srca i svoje savesti. Njena iskrenost i greške počinjene iz predrasuda njen portret čine jos bližim i uverljivijim. Dok odlučnost i samostalnost unose u ovaj lik crte savremene psihologije i nagovestavaju duh novog vremena.

Literalna snaga Džejn Ostin leži u njenoj sposobnosti veštog ocrtavanja likova, posebno žena, delikatnim i nežnim potezima kojima se opisuju svakodnevni događaji iz života srednje i više klase odakle uglavnom potiču njeni junaci. Njezini likovi, naoko obični, oslikani su precizno i sigurnim potezima i sa takvim smislom za detalj da njihove individualnosti ostaju netaknute bez obzira na daljnji razvoj priče i zapleta i u potpunosti su pošteđeni upliva piščeve vlastite osobnosti. Njezin pogled na život je upravo genijalan uz snažan dodatak nežne ali oštroumne ironije.

I danas, više od sto godina posle smrti, Džejn Ostin je izuzetno cenjena kao romanopisac. Literarni teoretičari 20. veka uvrstili su je na spisak najvećih literarnih stvaralaca koji su pisali na engleskom jeziku, poredeći je čak sa jednim Šekspirom.

Meni

Gordost i predrasuda

25,00 KM

Dodaj u korpu