Apotekar iz Aušvica

20,00 KM

Na stanju

Br. str.: 248
Povez: Mek
Format: 140mm x 200mm
Pismo: Latinica

Compare
Podeli preko:

Apotekar iz Aušvica – autor Patriša Pozner

PRIČA O ČOVEKU KOJEM ZATVORENIK NIJE BIO NIŠTA DRUGO DO BROJ, ČIJA JE JEDINA SVRHA BILA ISTREBLJENJE.

Pred vama je malo poznata priča o Viktoru Kapezijusu, rumunskom prodavcu lekova kompanije Bajer koji se 1943. godine pridružio nacističkom SS-u i ubrzo postao glavni farmaceut u najvećem logoru smrti, Aušvicu. Koristeći se pojedinim poverljivim dokumentima, Patriša Pozner razotkriva Kapezijusov teror u logoru, njegovo bekstvo od pravde, delom pomognuto krađom zlatnih zuba iz usta leševa, koja mu je donela veliko bogatstvo. Nekolicina hrabrih preživelih logoraša ga je sa smelim tužiocem konačno izvela pred lice pravde za masovna ubistva dvadeset godina po završetku rata, čime su se upustili u još jednu tešku borbu protiv nemerljivog zla.

Knjiga Apotekar iz Aušvica predstavlja mnogo više od lične priče o Kapezijusu. Ona nam pruža temeljan uvid u đavolski pakt sklopljen između nacista i najvećeg nemačkog konglomerata, IG Farben, i njegovog farmaceutskog ogranka, kompanije Bajer. Ovo je priča o ubijanju i pohlepi za vreme Holokausta, u čijem su središtu nacistički poslušnici i industrijalci za koje se ispostavilo da su ratni zločinci, obaveštajci i revnosni tužioci. Sada je tu zahvaljujući preživelima iz koncentracionih logora i lovcima na naciste.

Prikazom šire istorijske pozadine Hitlerovog rata za osvajanje Evrope, Konačnog rešenja i mučnih posleratnih napora Nemačke da se suoči sa svojom mračnom prošlošću, Poznerova dočarava zastrašujuće ponore u koje se spuštaju obični ljudi kada izgube savest i moral.

Apotekar iz Aušvica je dirljiva i potresna saga koju ćete pamtiti dugo nakon poslednje pročitane stranice.

Meni

Apotekar iz Aušvica - autor Patriša Pozner

Apotekar iz Aušvica

20,00 KM

Dodaj u korpu